Haber

ABD’de ‘cinsel taciz’ davası: Adalet Bakanlığı, 138 milyon dolar tazminat ödeyecek

ABD Adalet Bakanlığı, ulusal jimnastik takımının doktoru Larry Nassar’ın cinsel tacizine uğrayan kişilere 138,7 milyon dolar tazminat ödeyecek.

2 yıl önce açılan davada Nassar’ın tacizine uğrayan mağdurlar, Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın cinsel saldırı şikayetlerini ciddiye almadığını iddia etmişti. 139 şikayetçi arasında ABD’nin Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazanan jimnastikçileri Simone Biles, Aly Raisman ve Mckayla Maroney de bulunuyordu. Nassar şu anda, cinsel saldırı suçundan aldığı 175 yıllık hapis cezasının infazı için hapishanede bulunuyor.

ŞİKAYETLERE RAĞMEN HASTA BAKMAYA DEVAM ETMİŞ

2021’de Adalet Bakanlığı’nın Genel Denetleme Kurumu, FBI’ın Nassar hakkındaki iddiaları dikkate almadığı ve bir dizi hata yaptığı sonucuna varmıştı. FBI’ın Nassar ile ilgili soruşturması 2015’te başladı, ancak Denetleme Kurumu soruşturmada hatalar tespit etti ve ilk şikayetten 1 yıldan uzun süre sonra bile Nassar’ın hasta bakmaya devam ettiği belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, şikayetçilerin çoğu, Nassar’ın tacizlerinin ilk olarak ihbar edildiği 2015 yılından sonra cinsel saldırıya uğradıklarını anlattı. Failin cinsel taciz ve saldırısına maruz kalanların çoğu, Larry Nassar’ın ABD Jimnastik Programı’ndaki ya da kliniğinin bulunduğu Michigan State Üniversitesi’ndeki sporculardı.

‘BU İDDİALAR EN BAŞINDAN BERİ CİDDİYE ALINMALIYDI’

Adalet Bakanlığı yetkilisi Benjamin C Mizer, tazminat anlaşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “On yıllar boyunca Nassar, konumunu kötüye kullandığı ve hesap vermeden bakımı altında olanların güvenine ihanet etti. Bu iddialar en başından beri ciddiye alınmalıydı. Bu tazminat Nassar’ın verdiği zararı tamir etmeyecek ama umudumuz suçlarının bazı kurbanlarına iyileşmeye devam etmeleri için kritik desteği vermesi” dedi.

Mckayla Maroney 2022’deki açıklamasında Nassar’ın cinsel taciz ve saldırısına uğrayanların, kendilerini korumakla görevli her bir kurum, ABD Olimpiyat Komitesi, ABD Jimnastik Takımı, FBI ve Adalet Bakanlığı tarafından ihanete uğratıldığını söylemişti. Nassar’ın işlediği suçlardan kaynaklanan hukuki ödemeler 1 milyar doları aştı.

Michigan State Üniversitesi 2018 yılında taciz ve saldırıya uğrayanlara 500 milyon dolar ödemeyi kabul etmiş, ABD Jimnastik Takımı, ABD Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi de 380 milyon dolarlık tazminat anlaşması yapmıştı. Toplamda 330 kadın Nassar’ı cinsel saldırıyla suçlamıştı. Nassar geçen yıl Florida’da tutulduğu hapishanede bir başka mahkum tarafından bıçaklanmış ve son anda kurtulmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

uzunkopruhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu