Ekonomi

Kaliforniya Exxon plastik soruşturmasında sona yaklaştı

Kaliforniya, Exxon (NYSE:XOM) Mobil Corporation (NYSE:XOM) hakkında şirketin küresel plastik kirliliğine katkıda bulunduğu iddiasıyla iki yıldır yürüttüğü soruşturmayı tamamlamak üzere. Eyalet Başsavcısı Rob Bonta Pazartesi günü yaptığı açıklamada soruşturmanın yaz aylarına kadar sonuçlanacağını ve eyaletin petrol devine karşı yasal işlem başlatıp başlatmayacağına karar vereceğini belirtti.

Nisan 2022’de başlatılan soruşturma, petrol ve petrokimya endüstrisinin küresel plastik atık krizinin yaratılması ve şiddetlenmesindeki rolünü mercek altına aldı. Kaliforniya, sektörün plastik kirliliği ve geri dönüşüm konusundaki bilgi ve kamuoyu aldatmacasının boyutunu anlamak için Exxon’u belgeler için mahkemeye çağırdı.

Başsavcı Bonta yaptığı açıklamada, Exxon’un plastiklerin geri dönüştürülemezliği konusundaki gerçeği gizlemek için kullandığı “yalan ve aldatmacanın” belgelenmiş kanıtlarının altını çizdi. Önümüzdeki haftalarda soruşturmanın bulgularına dayanarak bir karara varmaya hazır olduklarını ifade etti.

Exxon devam eden soruşturma hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Şirket daha önce 2022 yılında Kaliforniya’nın iddialarını “dayanaksız” olarak nitelendirmiş ve atık yönetimi çözümleri geliştirme konusundaki kararlılığını vurgulamıştı.

Soruşturma, Kaliforniya’nın geri dönüşüm efsanelerini teşvik eden fosil yakıt şirketlerinin “yarım asırlık aldatma kampanyası” olarak tanımladığı şeyi araştırdı. Bonta ayrıca eyaletin Exxon’un piroliz olarak bilinen bir işlemle geri dönüşümü zor plastiği yakıta dönüştürmeyi içeren “gelişmiş geri dönüşüm” teknolojisini tanıtmasına olan ilgisinden de bahsetti. Bu teknolojinin yavaş ilerlemesinin Exxon’un devam eden aldatıcı uygulamalarının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Exxon’un yaklaşık bir düzine gelişmiş geri dönüşüm projesi bulunuyor ve 2026 yılı sonuna kadar 1 milyar pound plastik atığı işlemeyi hedefliyor. Ancak şirket kısa bir süre önce, yüksek kaliteli plastik polimerler üretmek için Plastic Energy ile 2021 yılında yaptığı işbirliğinin bir parçası olan Fransa’daki ileri geri dönüşüm tesisinin kapatıldığını duyurdu.

Kapanış, şirketin başarı iddialarına rağmen, dünya çapında ileri geri dönüşüm projelerinde çok sayıda gecikme ve başarısızlığı ortaya çıkaran bir Reuters soruşturmasının ardından geldi. Başsavcı Bonta, Salı günü Ottawa’da plastik kirliliğini sona erdirecek küresel bir anlaşmaya ilişkin müzakerelerin başlangıcına katılmayı planlıyordu ancak program çakışmaları nedeniyle iptal etmek zorunda kaldı. Bonta, Ottawa’da gelecekteki yönelimlere ilişkin tartışmalarla uyumlu bir duyuru yapmayı umuyordu, ancak bu gerçekleşmedi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-meram.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu