Haber

BM Genel Sekreteri Guterres, Putin’e mektup gönderdi: ‘Tahıl Koridoru Anlaşmasını uzatın ve genişletin’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasını ve genişletilmesini isteyen bir mektup gönderdi.

Guterres, mektubu New York’ta görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a teslim etti.

Benzer mektupların Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da gönderildiği açıklandı.

Guterres ile görüşmesinin ardından Rus Tass haber ajansına konuşan Lavrov, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasına ilişkin müzakerelerde fazla ilerleme kaydedilemeyeceğini söyledi.

Daha önce BM Güvenlik Konseyi toplantısında Batılı ülkelerin temsilcileriyle görüşen Lavrov, bazı üye devletlerin BM yerine “kendi kurallarına göre düzen” kurma çabaları nedeniyle örgütün derin bir kriz içinde olduğunu söylemişti. kaide.

Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırması için bir sistem oluşturulmasını öngören Temmuz 2022’de varılan Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde milyonlarca ton Ukrayna tahılı Türk Boğazları’ndan geçerek pazarlara sunuldu.

Ancak Rusya’nın tahıl ihracatı ile gübre ve amonyak gibi işlerin şu anda başlamamış olması Moskova’nın tepkisini çekti.

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşmasını Mart ayındaki 120 gün yerine sadece 60 gün uzattı ve sorunların çözülmemesi halinde 18 Mayıs’ta sona erecek olan anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulundu.

Çavuşoğlu: Rusya’nın taleplerini karşılamak için çalışıyoruz, çabalarımızı yoğunlaştırdık

Dün TV100’de gazeteci Candaş Tolga Işık’a konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tahıl meselesi tüm dünya için önemli, Rusya’nın taleplerini karşılamak için çalışıyoruz, çabalarımızı yoğunlaştırdık. Olursa anlaşma uzar. Biz olmasaydık bu anlaşma olmazdı” dedi.

akdagmadeni-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu