Yaşam

‘Demir akciğer’ içinde 72 yıl yaşadı: Paul Alexander hayatını kaybetti

ABD’de ‘demir akciğer’ içinde 72 yıl yaşayan Paul Alexander, hayatını kaybetti. Alexander, altı yaşında çocuk felci geçirdikten sonra ömrünün kalanını, yani 72 yılını ‘demir akciğer’ olarak bilinen metal bir kapsülün içinde geçirdi. 1952 yılının yaz aylarında çocuk felcine yakalanan Alexander, o günden beri metal bir kapsülün içinde yaşıyordu.

Çocuk felci teşhisi konulduktan kısa bir süre sonra kendi başına nefes alamadığı için ‘demir akciğer’ olarak bilinen makinenin içine yerleştirildi. Alexander hastalığa yakalandıktan 3 yıl sonra, 1955’te çocuk felci aşısı onaylandı.

‘BAĞIŞTA BULUNAN HERKESE MİNNETTARIZ’

GoFundMe internet sitesi üzerinden toplanan bağıların abisinin cenaze töreni için kullanılacağını aktaran kardeşi Philip, “Bağışta bulunan herkese minnettarız” dedi. Kendi kendine ‘nefes almayı öğrettiği’ belirtilen Alexander, günde birkaç saatliğine metal kapsülün dışına çıkabiliyordu. Akexander, bir plastik çubuğa bağlanmış kalem ile iletişim kurabiliyordu. 78 yaşında hayatını kaybeden Alexander, yaşam öyküsünü ‘Bir Köpek İçin Üç Dakika’ başlıklı bir kitapta anlatmıştı.

‘KAÇ KİŞİNİN BANA ‘BU NEDİR’ DİYE SORDUĞUNA İNANAMAZSINIZ’

Hukuk fakültesini tamamlayan Alexander, 2020’de The Guardian’a verdiği röportajda 1950’lerde ABD’deki çocuk felci salgını ile Covid-19 arasındaki paralellikler hakkında konuşmuştu. Alexander ayrıca insanların kendisini gördüğündeki tepkilerini de hatırlatarak şunları söylemişti: “Hukuk büroma kaç kişinin girip demir akciğerimi görüp ‘Bu nedir?’ dediğine inanamazsınız ve ben de onlara ‘Bu demir bir akciğer’ derdim.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu