Ekonomi

Schengen krizi tur şirketlerine de ‘zarar’ yazıyor

Son sekiz yılda en çok Schengen vize başvurusu yapan ülkeler arasında Türkiye en çok ret alan ülkelerden biri oldu. Pandemi sonrası yeniden hızlanan başvurular, AB ülkelerinden çok sayıda ret almaya devam ediyor.

Geçen yıl ciddi vize reddi yaşayan varyete şirketleri, randevulardaki aksilikleri görünce çareyi vizesiz ülkelere yapılan tiplere buluyor.

Ekonomi gazetesinden Selenay Yağcı’ya konuşan, Prontotour İdari Konsey Lideri Ali Onaran, son dönemde Schengen vizesi sorununun yeniden arttığını belirtti. Yoğunluktan dolayı bazen konsoloslukların randevuları kapattığını vurgulayan Onaran, “Bir hafta sonrasına randevu alırken artık sadece bir ay sonrasına randevu veriliyor. Vize başvurularının sonuçlanması için standart süre de 1’e çıktı. Bu da tur şirketlerini zorluyor” dedi.

Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu’na göre Yunanistan, İspanya, Macaristan gibi ülkeler uygulamada yumuşasa da sorun devam ediyor: “En azından 3 ay yerine 20-25 gün sürecek. Herkes vize alamıyor. Almanya sıkıştırmaya devam ediyor. Yerli turistin yurt dışından talebi bu yıl çok yüksek. Özellikle Türkiye’de döviz kurunun enflasyona göre sabit kalması yurt dışına olan talebi artırdı. Türkiye’de fiyatların çok yüksek olması ve dövizle satılan eserlerin aynı kalması nedeniyle yurt dışı tatillerini daha uygun hale getirdi. Vize sorunu ve talep artışının da etkisi var.” (KAYNAK)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu