Haber

Çin Dışişleri Bakanı Kamboçya’yı ziyaret etti

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Başbakan Hun Sen’in 25 yıllık görevini oğlu Hun Manet’ye devretmeye hazırlandığı bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Kamboçya’yı ziyaret etti.

Kamboçya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, istifasının ardından Hun ve yeni atanan oğluyla görüşen Vang, ülkesinin “gelecekteki hükümete” desteğini ilan etti.

Çinli bakan, muhalefetteki Kamboçya Kurtuluş Partisi’nin yasaklanmasının ardından Hun liderliğindeki iktidardaki Kamboçya Halk Partisi’nin kazandığı 23 Temmuz parlamento seçimlerinin ardından ülkeyi ziyaret eden ilk yabancı lider oldu.

Genel seçimlere yüksek katılımın ve iktidar partisinin başarısının Kamboçya halkının iradesini gösterdiğini ifade eden Vang, halk desteğinin partiye “zorluklara ve dış müdahalelere karşı koyma güveni” sağlayacağına inandığını söyledi.

Vang, Çin’in Kamboçya’nın “kapsamlı stratejik ortağı” olarak ulusal koşullarına uygun kalkınma yolunun izlenmesini desteklediğini, bölgesel ve uluslararası arenada önemli rol oynadığını, gelişerek altyapısını ve sanayisini geliştirmesine yardımcı olmaya devam edeceğini vurguladı. Kamboçya ile işbirliği

Hun Sen görevi oğluna devredecek

1998 yılından bu yana Kamboçya’da başbakan olarak görev yapan Hun Sen, partisinin 23 Temmuz seçimlerindeki zaferinin ardından 5 yıllığına yeniden seçildi ancak 3 gün sonra istifa edip görevi oğluna devredeceğini açıkladı. seçim.

Anayasa Mahkemesi’nin 2018’de ana muhalefetteki Kamboçya Kurtuluş Partisi’ni yasaklamasının ardından, iktidar partisi ilk genel seçimde parlamentodaki 125 sandalyenin 120’sini kazandı.

Muhalefet ve Batılı ülkeler, seçimlerin adil koşullarda yapılmadığını ve ülkenin fiilen tek parti yönetimine döndüğünü eleştirdi.

Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni, 7 Ağustos’ta Hun’un 45 yaşındaki Hun Manet’i başbakanlığa atadı.

Hun Manet, parlamentonun 22 Ağustos’ta toplanmasının ardından yeni hükümeti kurarak göreve başlayacak.

Kamboçya, ASEAN içindeki kilit müttefik

Çin, Kamboçya’yı, çoğu Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik anlaşmazlıkları nedeniyle mücadele ettiği Güneydoğu Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında kilit müttefiki olarak görüyor.

Çin, 2022’de 16 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmiyle 11 yıldır Kamboçya’nın en büyük ticaret ortağı oldu.

Çinli şirketler Kamboçya’da çok sayıda yatırım ve altyapı projesi üstlenirken, ülkenin 10 milyar dolarlık dış borcunun yüzde 40’ı Çin bankaları tarafından finanse ediliyor.

Kamboçya, Çin’in mali desteği ve iş birliği ile inşa edilmesi planlanan Tayland Körfezi kıyısındaki Ream Deniz Üssü’nün temellerini Haziran 2022’de attı.

Başbakan Hun Sen’in Çin’in 2019’da Ream’de askeri üs kurma hakkını verdiği tezi ABD’nin yanı sıra bölge ülkeleri tarafından da hor görüldü.

Hun, Çin’e askeri üs kurma hakkı verdiğini yalanladı ve bunun Kamboçya Anayasası’na aykırı olduğunu savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu