Ekonomi

İngiltere konut piyasası ipotek oranlarının düşmesiyle rahatlıyor

İngiltere konut piyasasındaki gerileme, mortgage oranlarındaki düşüşün talebi desteklemesiyle geçen ay hafifleme işaretleri gösterdi. Kraliyet Yeminli Sörveyörler Enstitüsü (RICS), konut sektörü göstergelerinde iyileşme gösteren bir anket yayınladı.

Aralık ayında, RICS’in yeni alıcı taleplerine ilişkin ölçümü, -3 seviyesinde net istikrara ulaştı; bu, Nisan 2022’den bu yana en düşük negatif okumaydı ve Kasım ayında kaydedilen -13’ten bu yana yükseldi. Aynı zamanda anlaşmaya varılan konut satışları göstergesi Aralık ayında -6’ya yükselerek Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

RICS’in kıdemli ekonomisti Tarrant Parsons, konut sektöründeki son rahatlamayı, zor bir dönemden sonra finansal piyasalarda düşen borçlanma maliyetlerine bağladı. Parsons, ipotek faiz oranlarındaki gevşemenin alıcı talebinde istikrara yol açtığını ve bunun da önümüzdeki aylarda konut satış hacimlerinde ılımlı bir toparlanmaya yol açmasının beklendiğini kaydetti.

RICS araştırması, Birleşik Krallık’taki konut istikrarına işaret eden diğer göstergelerle aynı doğrultudadır. Mortgage oranları, 2022’nin sonlarındaki “mini bütçe” krizinin ardından rekor seviyelerden düştü ancak tarihsel olarak yüksek kalmayı sürdürüyor.

İngiltere Merkez Bankası, Aralık 2021 ile Ağustos 2023 arasında 14 kat artırdığı gösterge faiz oranını son üç toplantısında 15 yılın zirvesi olan %5,25’te tuttu.

Aralık ayındaki sürpriz yükseliş Çarşamba günü faiz indirimi beklentilerini azaltsa da kredi ortamının nispeten kısıtlayıcı kalması bekleniyor. Parsons, konut piyasası faaliyetlerindeki herhangi bir artışın şimdilik sınırlı kalmasının beklendiğini belirtti.

Fiyat artışlarını ve düşüşlerini bildiren anketörlerin yüzdesi arasındaki eşitsizliği ölçen RICS konut fiyat istikrarı da iyileşme gösterdi. Bu istikrar, Kasım’daki -41’den Aralık’ta -30’a yükseldi ve Eylül ve Ağustos’ta -60’ın altına düşerek 2009’dan bu yana en düşük seviyeye düştü. Bu ölçüdeki iyileşme, -34’e daha küçük bir toparlanma öngören ekonomistlerin beklentilerini aştı.

Anket katılımcıları ileriye dönük olarak ev fiyatlarının gelecek yıl nispeten değişmeden kalacağını öngörüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

kilimli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu