Haber

DEÜ’den jeofizikçiler, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayınladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin hazırlanan ön raporda, Adıyaman, Malatya ve çevresi ile Gaziantep ve çevresinde deprem riskinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler için iki bölümden oluşan ön değerlendirme raporunda, Yer Fiziği Bölümü öğretim üyelerinin depremlerin neden olduğu yüzey deformasyonlarına ilişkin bulguları paylaşıldı. Raporda ayrıca Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin değerlendirmelerine de yer verildi.

Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Bölüm Başkanı Prof.

Pamukçu, “Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve Elazığ’daki GNSS istasyonları güneybatıya, Kahramanmaraş Ekinözü, Adana Feke ve Adana Tufanbeyli’deki istasyonlar kuzeybatıya, Gaziantep ve Kilis’teki istasyonlar güneybatıya doğru ilerliyor. kuzeydoğusunda, Adıyaman’daki istasyonların ise güneydoğuya doğru ilerlediği gözlemlendi.” bilgileri verdi.

GNSS istasyonlarında depremin etkisiyle kalıcı deformasyon meydana geldiğini belirten Pamukçu, şunları kaydetti:

“Yani sarsıntının etkisi ortadan kalktıktan sonra hareket eden noktalar ilk konumlarına geri dönmemiş ve bölge kalıcı deformasyona uğramıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin tekrar tekrar eski haline döndüğü ortaya çıkmıştır. GNSS zaman serisindeki değişimleri gözlemleyerek geniş bir bölgede etkili oldu.Pazarcık “Sarsıntıya ilişkin Coulomb kan basıncı analizinden elde ettiğimiz sonuçlardan tansiyonun düştüğü ve yükseldiği bölgeleri inceledik. Bu analiz sonuçlarına göre kuzeydoğuda Adıyaman, Malatya ve çevresi ile güneybatıda Gaziantep ve çevresinde beyin sarsıntısı riskinin yüksek olduğu söylenebilir.”

Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporun ikinci bölümünde, Sakarya Üniversitesi tarafından yapılan deprem stres modellemesi çerçevesinde, 20 Şubat’ta Adana, Kıbrıs Adası’nın kuzeydoğusunda İskenderun’da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem sonrası Körfez ve Ölüdeniz fay zonunda, bölgenin kuzeydoğusunda Malatya’da stres artışı yaşandı. ve Elazığ çevresinde de stres birikimi kaydedildi.

haberkaynarca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu