Haber

BİSAM: Açlık sınırı 7 bin 552 liraya yükseldi

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), Türkiye’de Ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık hududunun 7 bin 552 liraya, yoksulluk sınırınınsa 26 bin 123 liraya çıktığını duyurdu.Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) tertipli olarak hesapladığı açlık ve yoksulluk sonlarının yer aldığı aylık raporunu yayımladı.

BİSAM’ın Ekim 2022 raporuna nazaran, geçen ay dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve istikrarlı beslenmesi için yapması gereken harcama fiyatı 7 bin 552 liraya yükseldi. Açlık sonu, yalnızca besin için yapılması gereken asgarî harcama fiyatını ortaya koyuyor.

Açlık hududu üzerinden hane halkı tüketim harcamaları temel alınarak yapılan BİSAM hesaplamalarına nazaran yoksulluk hududu ise 26 bin 123 lira olarak belirlendi.

Günlük harcama tutarları

BİSAM araştırmasına nazaran, Ekim’de günlük harcamalarda en yüksek maliyet kümesini 84,66 lirayla süt ve süt eserleri kümesi oluşturdu. Et, tavuk ve balık kümesi için yapılması gereken minimum harcama meblağı ise 41,69 lira olarak hesaplandı. Zerzevat ve meyve için yapılması gereken günlük harcama fiyatı 41,40 lira olurken ekmek için gerekli harcama meblağı günlük 23,41 lirayı buldu. Katı yağ ve sıvı yağ içinse 16.32 liralık masraf yapılması gerektiği belirtildi. Araştırmaya nazaran, yumurta için 6,76 lira, şeker, bal, reçel ve pekmez içinse 8,27 lira harcama yapılması gerekti.

Eylül’de 7 bin 300 liraydı

BİSAM’ın geçen ay yayımladığı rapor, Eylül’de açlık sınırının 7 bin 300 lira, yoksulluk sınırınınsa 25 bin 252 lira olduğuna işaret ediyordu.

BİSAM, açlık ve yoksulluk sınırını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, İstanbul Halk Ekmek, zincir market fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamalar sonucunda belirlediğini belirtiyor. BİSAM Beslenme Kalıbı’nın ise Sagˆlık Bakanlıgˆı ve Hacettepe U¨niversitesi Beslenme ve Diyabetik bo¨lu¨mu¨nu¨n hazırladıgˆı Tu¨rkiye’ye O¨zgu¨ Beslenme Kalıbı’ndan yola çıkılarak hazırlandığı tabir ediliyor.

TÜİK, Ekim ayında enflasyonun yıllk bazda yüzde 85,51 olduğunu açıklamıştı. Akademisyenlerden oluşan bağımsız Enflasyon Araştırma Kümesi (ENAG) ise enflasyonun yüzde 185,34 olduğunu belirtmişti.

DW/CÖ,BK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu