Haber

Astana’da bir sokağa ‘Anadolu’ adı verildi

Kazakistan’ın başkenti Astana’nın merkezi caddelerinden birine “Anadolu” adı verildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı nedeniyle Astana’da bir caddeye “Anadolu” adı verildi.

Astana’nın popüler turistik mekanlarının bulunduğu bölgede düzenlenen törene, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Astana Vali Yardımcısı Yeset Bayken, Otandastar Vakfı Lideri ve Kazakistan’ın eski Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’nin yanı sıra Kazakistan Dışişleri Bakanı da katıldı. Nur Alem Küresi bulunmaktadır. Toplantıya Bakanlık ve Astana Valiliği çalışanları ile Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kapucu burada yaptığı konuşmada, Avrasya coğrafyasının zıt uçlarında yer alan iki ülke arasında uzun mesafe olmasına rağmen Türkiye ile Kazakistan arasında dil, kültür ve din gibi ortak bağların bulunduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki manevi bağlarda önemli bir yere sahip olan Hoca Ahmet Yesevi’nin Anadolu’daki temsilcisi olarak kabul edilen Yunus Emre’nin anıtının dün Astana’daki Atatürk Parkı’nda açılışını yaptıklarını belirten Kapucu, şunları kaydetti: , “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümüne yaklaştığımız bu günlerde anıtın açılışını yaptık. İnşa ettiğimiz Anadolu Caddesi’nin yeni kurduğumuz Türk-Kazak birliğinin güzel bir simgesi olduğunu düşünüyorum. özetlenmiştir.” dedi.

Kapucu, Türkiye’de büyük Kazak düşünürü Abay Kunanbayuli başta olmak üzere birçok Kazak aydınının adını taşıyan pek çok anıt, park ve caddenin bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu tür faaliyetler sembolik değerlerinin ötesinde, tarihi ve kültürel ortak köklerin hatırlanmasıdır. İki ülkenin kültürel bağlarını bugün de sürdürmek.” Bunu sürdürmek önemli” dedi. dedi.

Astana Vali Yardımcısı Bayken de, ülkenin başkentinde bir sokağa “Anadolu” adının verilmesinin, iki kardeş ülke arasındaki bağların derinleşmesi yönünde önemli adımlardan biri olduğunu belirtti.

Bayken, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı münasebetiyle Astana’da bir caddeye “Anadolu” adının verilmesi talimatını verdiğini belirterek, “Bugün hep birlikte bir binanın açılışına şahit oluyoruz. Bu sokak.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu