Haber

ABD, Rusya’nın Ukrayna tahıl ihracatını durdurmasını eleştiriyor

ABD, Rusya’nın Ukrayna tahılının diğer ülkelere ihracına izin veren Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasını feshetmesinin “insanlık dışı” olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir basın açıklamasında, “Rusya’nın bugünkü eyleminin sonucu, gıdayı silah haline getirmektir. Bu, gıdaya en çok ihtiyaç duyulan yerde bulunmasını zorlaştıracak ve daha yüksek fiyatlara yol açacaktır.” söz konusu.

Blinken, Rusya’nın savaştan zarar gören Ukrayna’dan güvenli bir şekilde tahıl ihraç etme anlaşmasından çekilme kararıyla ilgili olarak, “Sonuçta bu acımasız. Piyasaların şimdiden tepki verdiğini görüyoruz” dedi. Anlaşmanın “bir an önce iade edilmesi” gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı da tahıl anlaşmasının önemine değinerek, “Bildiğiniz gibi Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri bu düzenlemeyi, yani Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’ni en azından tahıl ve diğer gıda ürünlerinin Türkiye’den çıkması için müzakere etti. Ukrayna ve dünya pazarına girdi. 32 milyon ton gıda ürünü elde edildi.” dedi.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, gazetecilerin sorularını yanıtladığı günlük basın toplantısında, “Türkiye, Rusya’yı Karadeniz Tahıl girişimine katılmaya ve anlaşmayı uzatmaya teşvik etmede ön saflarda yer aldı. tüm dünya için gıda arzını sağlama çabası. Türkiye’nin lider olduğunu söyleyeceğim.” ifadesini kullandı.

Miller, Türkiye’nin bu konudaki çabalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, “Ne Türkiye ne de başka bir ülke bu girişimi engellemiyor, bu girişimi engelleyen Rusya’dır.” dedi.

Blinken, denizaşırı görev atamalarını geciktirdiği için Senato’ya şikayet ediyor

Tüm bunların ortasında Blinken, bugünkü basın toplantısında, 38’i ABD Senatosu’nda büyükelçilik atamalarını bekleyen 62 adaylık listedeki isimlerin derhal onaylanması çağrısında bulundu.

Blinken, Senato’nun ABD Başkanı Joe Biden’ın diplomatik misyon adaylıklarını onaylamakta gecikmesinin “ulusal güvenliği baltaladığını” söyledi ve Senato’nun her üyesine Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde çalışacak “onlarca adayın hızla onaylanması için” mektuplar gönderdi.

Adayların onayının Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından engellendiğine dikkat çeken Blinken, “Rakiplerimizi devirmek için en yüksek sesle çağrılarda bulunan bazı Kongre üyelerinin de ellerimizi arkamızdan bağlaması saflıktır” dedi. söz konusu.

Dışişleri Bakanı, sürecin uzaması halinde Mısır, İsrail, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerdeki büyükelçiliklerin yaz sonuna kadar boş kalacağını kaydetti.

Örneğin ABD’de atamaların birçoğunun Senato komiteleri tarafından onaylanması gerekirken, tek bir senatör yeniden gözden geçirme ihtiyacı gördüğünü belirterek atama sürecini durdurabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu